căutare personalizată

luni, 27 octombrie 2008

10 sfaturi care te fac fericit instantaneu


Cat de fericit esti? Nu este nicio gluma. Serios. Cat de fericit esti? Esti fericit? Crezi ca fericirea se rezuma doar la conceptele filosofice potrivit carora nu o sa fii niciodata fericit pe deplin pentru ca este o stare permanenta peste limita oamenilor?

Daca nu esti fericit, daca esti fericit cateodata, atunci cu siguranta ai nevoie de sfaturile lui Gretchen Rubin, autoarea mai multor carti despre fericire, printre care si "The Happiness Project", care va fi publicata in 2009.

"Acum cativa ani, intr-o dimineata ca toate celelalte, am avut o revelatie: eram in pericol sa-mi pierd viata. Eram intr-un autobuz din New York si ma uitam la picaturile de ploaie ce se prelingeau pe geam. Atunci, acolo, am vazut ca viata imi aluneca printre degete fara sa fac nimic", povesteste Gretchen.

"Atunci am hotarat sa ma apuc de un studiu despre fericire. La sfarsit, am petrecut un an in care am testat proiectul. Voiam sa stiu 'Daca urmez toate sfaturile, o sa mearga?'. Anul a trecut si ce pot sa spun e ca a mers. M-am facut mai fericita", sustine Robin, care si-a sintetizat proiectul in zece sfaturi:

1.Uita de "chestiile profunde"
Cand mi-am inceput proiectul despre fericire, mi-am dat seama repede ca, decat sa stau sa meditez si sa raspund la intrebari existentiale legate de identitatea mea, ar trebui sa incep cu lucrurile de la baza piramidei, cum ar fi sa ma culc la o ora decenta si sa nu ma infometez.

Stiinta este mic copil in fata acestor aparent neimportante aspecte. Insa foarte putini isi dau seama cat de puternic este efectul pe care il au asupra starii generale a omului. Asa ca, inainte sa te intrebi cine esti si care iti e rostul pe Pamant, invata cum sa ai parte de un somn bun!

2.Lasa soarele sa apuna si peste furie
Inainte de culcare, am incercat, pe cat posibil, sa nu adorm cu nervi, sa uit de toate lucrurile care m-au iritat pe timpul zilei. Studiile arata ca, oricum, conceptul de catharsis al furiei este apa de ploaie. In momentul in care iti exprimi furia in legatura cu lucruri minore esti din ce in ce mai enervat, in timp ce daca nu te agiti pentru nimic se prea poate ca sentimentul sa dispara.

3.Falseaza pana simti
Sentimentele sunt urmate de actiuni. Cand esti la pamant incearca sa nu arati ce simti, incearca sa pari fericit. Daca faci asta, in scurt timp te vei simti la fel cum arati. Daca, pe de alta parte, ai nervi pe cineva, fa ceva pentru persoana respectiva si o sa vezi ca te vei relaxa. Metoda functioneaza de fiecare data, insa doar daca vrei asta. Autosugestia salveaza multe suflete!

4.Realizeaza ca orice merita facut, merita facut cu adevarat
Provocarile, noutatile si ciudateniile sunt elementele cheie ale fericirii. Creierul este stimulat de surpriza si atunci cand te gasesti intr-o situatie neasteptata ai parte de un sentiment puternic de satisfactie. Oamenii care fac lucruri noi - invata un joc, merg in locuri unde nu au mai fost - sunt mai fericiti ca cei care se rezuma la acelasi tip de viata zi dupa zi.

5.Nu trata starile proaste cu provocari
De cele mai multe ori, lucrurile care te provoaca nu sunt mereu cele cu un final fericit. Euforia dureaza un minut, insa sentimentul de vinnovatie si lipsa unui control iti vor intuneca toata ziua, in cel mai bun caz. Fie ca ai chef de ceva mai multe pahare de vin, de o tigara, de ce nu de o aventura de-o seara, gandeste-te daca vei regreta sau nu asta maine, abia apoi ia o hotarare.

6.Cumpara "niste" fericire
Sa ne simtim iubiti, sa ne simtim in siguranta, sa ne simtim buni in ceea cea facem si sa detinem controlul se numara printre nevoile noastre psihologic. Chiar daca banii nu reusesc sa umple golurile astea, cu siguranta te ajuta sa colectionezi clipe, sa-ti largesti experienta, sa afli lucruri noi si interesante, sa incerci ceva nou. Daca te simti bine, de ce nu?

7.Nu insista pe decizia cea mai buna
Sunt doua tipuri de persoane privind luarea deciziilor: cei care iau decizii satisfacatoare si cei care vor sa ia deciziile cele mai bune. Cei din urma, desi vad o bicicleta pe un raft care se ridica la standardele lor, nu sunt in stare sa ia o decizie pana nu au analizat fiecare optiune posibila. Ce e ironic? Ca cei care iau decizii satisfacatoare sunt de cele mai multe ori mai fericiti decat perfectionistii. Cateodata, indeajuns de bun este indeajuns de bun si atat!

8.Fa sport ca sa iti menti energia
Desi stii ca, practic, functioneaza, de cate ori nu ti-ai spus "Sunt prea obosit sa ma mai duc la sala"? Exercitiile sunt una dintre cele mai bune metode de a inmagazina energie. Chiar si zece minute pe zi in care mergi te ajuta sa-ti "limpezesti" mintea!

9.Opreste-te din cicalit
Crezi ca cineva va face ceva doar daca il cicalesti? Nimic mai gresit. Dimpotriva. Daca il lasi in pace, iti poate demonstra ca lucrurile se rezolva si altfel, nu doar in modul tau. Pe de alta parte, in loc sa te transformi intr-un parinte, incearca sa convingi: "Ce-ar fi daca...?", "Nu vrei sa...?".

10."Ia masuri"
Unii oamenii considera ca fericirea tine de personalitatea inascuta a fiecaruia. Te-ai nascut Fecioara sau Leu si n-ai ce sa faci, ai mostenit genele parintilor, bunicilor, strabunicilor si iarasi nu ai cum sa schimbi asta...Gresit din nou. 40% din sentimentul de fericire tine de control. Daca iti petreci ceva timp reflectand si gandesti pasii pe care vrei sa ii faci s-ar putea sa mearga!

Sursa: Ziare.com

Iar acum, vă trimit ... "un pupic pe ombilic" (© & ™)
AquaDiSp

Niciun comentariu: