Barack Obama este noul presedinte al Statelor Unite. Primul om de culoare care va conduce cea mai puternica tara din lume. Primele rezultate partiale si exit-poll-urile dau drept sigura victoria lui Obama.
Candidatul democrat a obtinut suficiente voturi in Colegiul electoral pentru a deveni al 44-lea presedinte american.
Sute de tineri s-au strans in fata
Casei Albe strigand "
Obama, Obama!", pentru a sarbatori victoria senatorului democrat de culoare la alegerile prezidentiale, relateaza
AFP.
Tinerii, care au inceput sa se stranga imediat dupa anuntarea victrorie lui Obama, scandau "
USA!", "
USA!", intonau imnul si se fotografiau sub bannerele "
Obama" agatate pe grilajele
Casei Albe.
Alegerea lui Obama este istorica intr-o tara unde populatia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot in urma cu numai jumatate de secol.
"
Cine ar fi crezut in urma cu 40 de ani ca un negru, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidat al Partidului Democrat?", sublinia insusi invingatorul alegerilor prezidentiale de marti, in urma cu cateva luni.
Victoria sa, foarte asteptata in mai multe tari, intervine dupa opt ani de administratie Bush care au indepartat Statele Unite de opinia publica din strainatate prin politica promovata, considerata adesea agresiva si unilaterala.
In varsta de 47 de ani, Obama, care isi va prelua mandatul la 20 ianuarie, va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite, aflate in pragul recesiunii, traverseaza cea mai grava criza financiara dupa cea din 1929. Tara este angajata in doua razboaie, in Irak si Afganistan.
Felicitat de McCainDesi nu s-au dat rezultatele oficiale finale, pana si contracandidatul lui Barack Obama, John McCain, a iesit sa-l felicite, victoria sa fiind deja evidenta.
McCain i-a urat succes noului presedinte si a facut un apel catre toti cei care l-au sustinut pe el in campanie sa-si indrepte sprijinul catre Obama.
McCain a mai spus ca este normal ca este dezamagit, insa va trece peste asta si si-a exprimat dorinta ca Sarah Palin sa isi continue cariera politica in Alaska.
Prezenta record la urneAmericanii au avut marti o prezenta record la urne. Din 1960, anul candidaturii lui John F. Kennedy, nu s-au mai inregistrat 130 de milioane de voturi, in primele opt ore de la deschiderea sectiilor de votare. Analistii considera ca prezenta la urne este motivata de aparitia unei obama-manii in randul cetatenilor americani.
Candidatul democrat la presedintia SUA,
Barack Obama, a votat marti, la Chicago, insotit la vot de sotia sa Michelle si de cele doua fiice. El i-a salutat cu aceasta ocazie pe cei aflati in apropierea centrului de votare. Obama si-a petrecut minute bune in cabina de vot, dupa care a introdus in urne buletinele de vot si a iesit din sectia de votare.
Si candidatul republican la Casa Alba John McCain a votat, marti, la Phoenix, Arizona, impreuna cu sotia sa Cindy, in timp ce candidata la vicepresedintie Sarah Palin a votat in Alaska.
Inconjurat de o suta de jurnalisti, McCain, devansat in sondaje, a ignorat o multime de intrebari ale acestora, inclusiv despre cum a dormit. El a parasit sectia de vot, unde nu a stat decat cinci minute, transmite AFP.
Cei doi candidati care doreau sa ii succeada lui George W. Bush reprezinta doua generatii diferite: Barack Obama are 47 de ani, iar John McCain 72. Valorile si viziunile lor sunt foarte diferite, chiar daca ambii afirma ca reprezinta schimbarea.
Obama a promis ca va scadea impozitele pentru 95 la suta dintre salariatii americani, ca va adopta o politica de importante lucrari de infrastructura. McCain vrea sa dea un caracter permanent reducerilor de impozite inclusiv pentru cei cu venituri ridicate, politica implementata de George W. Bush.
Pe plan international, Obama a promis ca va retrage soldatii americani din Irak "in mod responsabil" in termen de 16 luni si ca isi va concentra eforturile pe lupta impotriva al-Qaida si a talibanilor. McCain a precizat ca soldatii americani nu vor pleca din Irak decat dupa victorie, care, in opinia lui, poate fi obtinuta.
Cine si cand voteazaAnumiti experti apreciaza ca intre 130 si 135 de milioane de alegatori ar putea vota, fata de 120 de milioane in 2004 si 105 milioane in 2000. Democratii spera sa profite de acest lucru, mai ales datorita afroamericanilor, mobilizati ca niciodata in jurul candidatului democrat, si tinerilor care voteaza pentru prima data. Republicanii conteaza pe alegatorii indecisi pentru a inversa tendinta si implicit pe un vot impotriva lui Obama.
Votul anticipat a fost permis in circa 30 de state si, potrivit unui studiu al universitatii George Mason, peste 29 de milioane de alegatori, majoritatea democrati, au profitat de aceasta oportunitate pana marti.
Pe langa presedinte,
americanii sunt chemati la urne pentru a reinnoi o treime din Senat si intreaga Camera a Reprezentantilor. Potrivit sondajelor, democratii ar trebui sa isi consolideze majoritatea in Congres.
Ca si parere proprie pot afirma ca sunt foarte bucuros ca a ajuns USA la acest nivel de maturitate intelctuala si sociala, incat sa poata constientiza ca doar o astfel de schimbare ar putea scoate USA, si lumea intreaga implicit, din recesiunea economica provocata tot de cei de la Casa Alba a USA.
Iar acum, vă trimit ... "un pupic pe ombilic" (© & ™)
AquaDiSp
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu